A nagy pofáraesés meg egyéb események

Sajnos nem átvitt értelemben értendő, két napja a baba lerepült a szánkóról, arccal landolt a jeges havon és csúszott rajta egy adagot, horrorfilmbe illő látvány volt. Rohantunk át a patakon, fel a domboldalon az ordító gyerekkel, anyámék gyorsan lemosták, törölték, babusgattuk-nyugtatgattuk szegény babát. Szegény mohamanyi fél arcáról lejött a kulimász, a legtöbb csak felszínes horzsolás, de vannak mélyebb vágások is sajnos. Első nap be is dagadt a fél arca, az mostmár elmúlt, de még mindig elég szívszorító látvány. A kedve szerencsére jó, tesz-vesz, intézkedik és huncutkodik. Éjszaka viszont fel-felsír és többet akar ölben lenni, megviselte szegény babát. Annyira kiakadtunk mind a ketten A.-val, hogy mostanra kezdünk magunkhoz térni a sokkból. Nagyon szorítok, hogy jól és hamar gyógyuljon szegénynek. Egyébként J. nagyon drága volt végig, látszott rajta, hogy nagyon megrendül, amikor meglátja, de tartotta magát és próbálta megnyugtatni. (Csak annyit mondott utólag, hogy “látod, mohamanyi, nem kell mindig csak tobozokat szorongatni…” – merthogy kapaszkodás helyett egy tobozt fogdosott, arrgh.*)

Vánszorog az idő, még mindig csak 8 nap telt el az első oltás óta, én meg már nagyon moccannék. J. tegnap volt a nagybátyámék kertjében fát ültetni, meg ma anyámmal a gyerekkönyvtárban, szóval voltak szuper programpontok neki. Szombaton meg igazi ralit látott a hegyen (mi csak hallgattuk messziről a motorok zúgását), nagyon élvezte azt is.

A mohamanyi mostanában már nem 7.37-kor mondja be, hogy “NYAMMNYAMM!” hanem 7-kor, úgyhogy a napok nagyrészében állva el tudnék aludni. Még jó, hogy anyám is reggeliztet, abajgat, addig kombinálunk-variálunk, amíg néha én is alhatok délután, ami szuper. Most viszont, hogy nem akarunk ordításba fajuló itthoni délutáni altatásokat, a baleset óta inkább kint altattam a babát. Nagyon kies a táj a dombokra rálógó felhőkkel, a zöldülő vetéssel meg kék hegyekkel a háttérben, de a sárban cuppogás helyett csak arra vágytam, hogy kicsit szundizhassak végre.

Aztán eltelt már annyi idő, hogy kirajzolódjanak az éles törésvonalak a családi dinamikáink közt. Mindenki viselkedik meg alkalmazkodik, de azért vannak érdekes helyzetek. Ma reggel például A. meglátta, hogy az ablaküvegen túl az egyik kutya épp készül megenni egy aranyos kis madárfiókát és annyira drámaian reagálta le a látványt, hogy mindannyiunkban megállt az ütő. (“Neee! Jaaaaj!” stb.) Tény, hogy aranyos volt a kismadár, de az is tény, hogy 2 nappal a szánkós eset után mindenki a lehető legrosszabbra gondol egyből. Apám gyors egymásutánban kétszer is érdeklődött, hogy mindenképp infarktust szeretnénk-e okozni neki, szerintem ezt elegánsabban is le lehetne kommunikálni, de mindegy. Úgyhogy mindenki megsértődött és/vagy felhúzta magát. Szerencsére estére már mindenki vihorászott az ügyön. (Vérnyomásméréskor apám furcsállta, hogy alacsonyabb, mint máskor, felajánlottam, hogy hívom A.-t, kac kac.)

Vacsorára ún. kenyérlángost (avagy langallót, avagy töki pompost) sütöttem, és hát határozottan nem volt diétás, meg is bontottam az előbb egy üveg Irsai Olivért, ha már csalok. Egyébként szinte 2 hónapja megy a diéta, mínusz 6 kiló, hurrá. Már csak a mozgás hiányzik. Sétálgatok itt sokat a Tarr Bélás/Tamási Áronos romantikában, de a biciklizés teljesen kimaradt például, tornászni meg nincs ambícióm sajnos, mert nagyon kevés idő marad a fektetés meg a saját kidőlésem között és azt sürgős hedonizmusba kell fojtani. Vicces, hogy azt hittem, hogy itthon majd gőzerővel olvasok és tevékenykedek, mert ezt továbbra is csak este 10 után lehetne, akkorra meg már keresztbe állnak a szemeim.

*s akkor itt lehetne részletezni, hogy ki hibázott miben és mennyire, de minek. Nekem csak annyi a tanulság, hogy a túlféltési tendenciáim néha nem alaptalanok és nem kellene a békesség jegyében elfogadjam az ellenvéleményt.

One thought on “A nagy pofáraesés meg egyéb események

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s