Mindeközben a hegyen

J.-nek ma azt magyaráztam, mi az a hétvégi ház, vagy nyaraló (telelő?). Sok minden teljesen olyan, mint volt gyerekkoromban: a fák, a fények, a hó olvadása, a manzárdszoba szaga, az abrosz, a cipők dübörgése a teraszon, mikor jön be valaki, a kilincs csattogása, az ajtó nyikorgása. És egy csomó minden egészen új. Például épített apám egy új fürdőszobát az emeletre a karantén első időszaka alatt. Meg kivágtak sok fát a házzal szemben levő oldalban meg a kert alatt, úgyhogy már nincs az a világ végi, rengetegben elbújós hangulat. Sok a távoli megyékből érkező autó. Újabb rend fogadó-vendégház-hotel épült és robbant le. A sípályák fele vezető úton a fast food helyi értelmezése, a téli nyüzsgés nyomai. De a háttér nem változott, ugyanaz a horizont, a levegő ugyanolyan éles, a barátságosabb kóbor kutyák ugyanúgy szaladgálnak az út szélén.

Eltekintve attól, hogy az anyámék kutyái akkorák, hogy a mohamanyi mindig sikítófrászt kap tőlök, ha kimegyünk az udvarra, szerintem eléggé sokat elkaptak a gyerekek a hegyi idillből. Lehetett szánkózni pénteken, szombaton már ragadt a hó, úgyhogy volt célbadobás, hógolyózás. J. nekiállt pingpongozni és nagyon élvezte. Sütögetett a nagyapjával. A mohamanyi hintázott és rengetegett mászott fel-le a lépcsőkön. A szomszédok beadtak egy doboz almást, a babák mind bevágták egy szempillantás alatt. J. még a kutyákkal is barátkozott, már meri simizni meg rekcumozni őket (persze bármikor felboríthatják a nagy barátkozás hevében, de hátha nem fogják). Olvassuk a gyerekkori egyik kedvenc Gerald Durrell-könyvemet, sokat társasozott.

Persze kis világnézeti egymásnakfeszülés az apámmal csak összejött, de már annak is örülök, hogy képesek vagyun kidőben leállni. Azért mindig meglep, hogy mennyire nem ejti zavarba a saját nőgyűlölete, mikor a lányával beszél.

2 thoughts on “Mindeközben a hegyen

  1. Lehet, hogy az ö generációjuk már nem ismeri fel a nögyülöletet? Tök jó, hogy tudtok beszélni!
    Hogy vagy az oltás után?

    • Biztos vagyok benne, hogy nincs tudatában, de beleszületett ő is ebbe a mátrixba. Érdekes és komplex téma egyébként, én is emésztem.
      Fáj a karom kicsit, de vigyorgok tőle, mint a vadalma 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s