“Csak fejben kicsit elfáradtunk…”

Gondolatban már megírtam pár posztot az elmúlt napokban, de mire idejutok, már oda a lendület. Ez azzal függhet össze, hogy általában estére már keresztbe állnak a szemeim a fáradtságtól. Tegnap speciel nem a fáradtságtól nem láttam, hanem mert kb. átbőgtem a délutánt. (Emlékszem, először tavasszal tört ki belőlem az ún. ugly cry a teraszon, tergetés közben, párhavonta újra kell indítsam a rendszert, úgy tűnik.)

Az van, hogy több hullámban tört ránk a hazamehetnék. Szépen megbeszéltük egymással és magunkkal, hogy ez most sajnos nem fog összejönni, túl stresszes, túl rizikós stb. Aztán legutóbb az újabb lockdown híre adta nekem a sallert, akkora jane austen-i értelem versus érzelem-vitába keveredtem önmagammal (A. is hallgatta szegény, amíg neki is el nem vettem az életkedvét tegnap), hogy a fal adta a másikat. Közben meg nem a lockdown tényével van bajom, sajnos abszolut szükségesnek látom, a lehető legszarabb időzítéssel persze – nem tudom, ezt mért nem lehetett november elején meglépni, gondolom, máshol tartanánk, de mostmár mindegy. Hanem simán csak tele van már a tököm ezzel az egésszel. Imádnám, ha enyhülne már ez a bezártság meg ez az impending doom-hangulat, ha lehetne tervezni és nem csavarodna be lassan mindenki.

Ateizmus ide vagy oda, nekünk a karácsony többé-kevésbé szent, ez lesz az első alkalom, hogy nem a szüleimmel leszek/leszünk. Ezt megemészteni elég kemény. De itt máris teremtjük az ünnepi hangulatot, ma vettünk fát, mindegyre sütünk, J. gyakorolja a karácsonyi énekeket, lesznek ajándékok (nem annyi, mint máskor, de ez nem is baj). Végre van egy hatalmas fényes papírcsillag az ablakunkban, gyönyörű, a gyerekek is imádják. Vittünk tegnap linzert a szomszédoknak, akik mindig ajándékozzák a gyerekeket, L.-ék is kaptak belőle. Komolyan gondolkodom, hogy rendeljünk kacsasültet szentestére a szomszéd fogadóból, hogy ne kelljen majd az ünnepi menüvel baszakodni. Szóval én személy szerint minimálkarácsonyt tervezek, minél kevesebb kulifaktorral – a takarítónő is jön majd 23.-án, hurrá.

Az más kérdés, hogy következik (minimum) egy hónap ovi nélkül, hát az érdekes lesz utazgatás és nagyszülők híján. Kezdhetek gondolkozni újabb programokon a mackónak – most nagyobb kihívás lesz, mert a baba is részt akar venni mindenben (J. meg néha sírva fakad, mikor a húga kitotyog egy-egy rövidre fogott szundi után, mert tudja, hogy akkor nem lehet nyugodtan játszani).

3 thoughts on ““Csak fejben kicsit elfáradtunk…”

  1. A vasárnapi bejelentés után komolyan elgondolkoztam, hogy szerdán el kellene indulni Magyarországra. Még a 2 hét karantén is belefér, ráadásul ki tudja mikor nyitnak újra az iskolák.
    Aztán végül elvetettük az ötletet, mégha egy kis faluba mennénk is.

  2. Ugyanez… Hosszas tépelődés után A. elég pontosan megfogalmazta, hogy nehéz kvantifikálni rizikót meg a stresszt és összevetni a pozitív dolgokkal.
    Nálunk egyébként az is tényező, hogy otthon nagyon laza mindenki (szülinapi partik, házibulik, beltéri sport stb.) pedig a számok nem túl jók és tuti rengeteg feszültség meg konfliktus származna abból, ha mi meg nem akarnánk találkozni mindenkivel. Plusz a távolság. Plusz a kiszámíthatatlan helyzet a határnál. Plusz a gyerekek még sosem tettek meg ilyen hosszú utat, mindez télen, kezdő sofőrrel. (Másik opció a repülő lenne, de a baba ugye nem hord maszkot, a kedves utastársakban pedig nulla bizalmam.) Plusz a román egészségügy, ha bármi gáz van. Szóval inkább számoljuk itt a napokat, amíg anyámék hozzájutnak az oltáshoz és meglátogatnak végre…

  3. Őszintén szólva még nem engedtem el 100%-ban, valami remény él még bennem (könnyű nekünk, az odajutás gyorsabb, nagyobb gyerekekkel, tapasztalattal, nem kezdő sofőrrel). Nem is feltétlen a karácsony miatt, hanem már a gondolat is elborzaszt, hogy újrakezdődik a home schooling/home office mindenféle segítség nélkül a harmadikon. Talán megint hónapokig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s