Olyan, mint a biciklizés

Én biciklizni is kb. háromszor tanultam meg* (és hosszú kihagyások után még mindig időbe telik, amíg belelendülök), kanasztázni annyiszor tanulok meg, ahányszor játszunk, úgyhogy nem is olyan meglepő, hogy két és fél év alatt épp NEGYEDSZER tanulok járni, illetve 31 év alatt ötödször, háhá.

Most az van, hogy óvatosan próbálok megtenni pár lépést ortézis nélkül (persze nagyon ügyelve hogy landoláskor már egyenes legyen a térdem) és szokni, hogy amikor épp a jó lábamon van a súly, akkor be is hajlítsam a térdem lépés közben.  Ez pedig kihívás, mert még fájdalmas minden egyes hajlítás, tehát minden lépés. De gondolom a gyakorlattal majd hozzászoknak az inak és izmok a strapához. Ami kicsit aggaszt, az a feszülés és kattogás minden egyes lépéskor, de nagyon remélem, hogy ez is csak ideiglenes. Illetve van egy nagyon furcsa gyakorlat amit ajánlottak: lefele nyomni a térdkalácsom, majd a combizmokat újra megfeszítve felhúzni – ez elvileg használ a feszülés ellen, gyakorlatilag pedig borzasztó kellemetlen.

Egyébként ezek a mostaniak mind új és más típusú hm, nem is fájdalmak, hanem inkább kellemetlenségek – a műtét előtti nagyon erős nyomás (amit a fém okozott) teljesen eltűnt, juhú! A belső szalag feszülését is csak nagyon enyhén érzem már. Szóval nagyon remélem, hogy ez, ami most van, hamar múlik és akkor tényleg ugrálhatok a domboldalon gyors lesz a javulás.

Irtó furcsa érzés egyébként amikor az ember megpróbál járni, és rájön, hogy teljesen elfelejtette, hogy a talp melyik részére mennyi súlyt kell helyeznie. Emlékszem, amikor az első műtét után kb. 4 hónappal F., a kolozsvári gyógytornásznő odatett megtenni az első lépést mankó nélkül, konkrétan lehetetlennek tűnt, leizzadtam, kitágult az idő, stb. Most azért sokkal jobb a helyzet.

* És egyesek szerint még mindig nem tudok, de no hard feelings, legalább nem kell izgulni, hogy összetöröm magam a nagy száguldozásban.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s